19 Ağustos 2014 Salı

Blogger FeedBurner Kurulumu ve Ayarları
Blogger hemen hemen herkesin kullandığı en büyük blog platformlarından biridir. Eğer aktif Google hesabınız varsa, sizde dakikalar içinde kolayca bir blog sahibi olabilirsiniz. Ne yazık ki her şey blog açmayla bitmiyor. Blogunuz da bir içerik yayınladıktan sonra ihtiyacınız olan en önemli şey içeriğinizi okuyacak okuyuculardır. İçerik beslemeleri, blogunuz güncellendiği zaman, blog takipçilerini yazdığınız yeni yazıdan haberdar olmasını sağlayarak takipçi sayınızı ve hitinizi arttırır.

FeedBurner ise en çok bilinen içerik besleme sistemlerinden biridir. Hemen hemen her blogger RSS beslemeleri için Google'ın ücretsiz olarak kullanıma sunduğu FeedBurner'i kullanıyor.

feedburner

FeedBurner Kurulumu ve Ayarları

- FeedBurner'e giriş yapmak için önce Google Hesanıza giriş yapmalısınız. Google hesabına giriş yaptıktan sonra http://feedburner.google.com/ servisine girin.

Adım 1: FeedBurner servisine girdikten sonra alt tarafta bulunan bölüme blog sayfanızı girin. Next butonuna basın.
blogger feedburner kurulumu

Adım 2: Blogger kullanıcıysanız gelen ekranda blogunuzun mevcut besleme adresleri listelenecektir. İlk seçenekte bulunan Atom'u seçin ve Next butonuna basın.
blogger feedburner ekleme
Adım 3: Sıra geldi beslemeleriniz için başlık ve adres belirlemeye. Feed Title  yani besleme başlığı otomatik olarak blog başlığınız olarak tanımlanır. İster burayı değiştirebilir isterseniz de olduğu gibi bırakabilirsiniz. Feed Adress ise insanların beslemelerinizi görmenizi sağlayacak adrestir. Kısa ve akılda kalıcı bir adres seçimi her zaman için yararlıdır. Gerekli alanları doldurduktan sonra Next'e basın.

blogger feedburner kurulumu

Adım 4: Gerekli adımları tamamladıktan sonra feedburner kurulumu başarıyla tamamlandı yazısını göreceksiniz. Alt tarafta ki resimde de gördüğünüz üzere feed adresimiz http://feeds.feedburner.com/bloggereklenti formatında başarıyla oluşturuldu. Takipçileriniz blogunuza abone olmak için bu adresi kullanabilirler. blogger feed adresimizi başarıyla oluşturduktan sonra Next butonuna basın.
 blogger feedburner kurulumu
Adım 5: Açılan sayfada feedburner'in besleme istatistiklerini tutması için gerekli ayarlamaları yapabilirsiniz. Siteniz için daha fazla istatistik istiyorsanız Clickthroughs — How often people click items back to your site seçeneğini ve I want more! Have FeedBurner Stats also track seçeneğini işaretleyin ve Next'e basın.
blogger feedburner kurulumu

Next butonuna bastıktan sonra başarılı bir şekilde kayıt aşamamız tamamlandı ve feedburner hesabımız aktifleştirildi. Bundan sonra ki yapacaklarınız FeedBurner aboneliği için tamamen sizin isteğinize kalmış.

Adım 6: Sıra geldi FeedBurner Optimize ayarlarına. Üst sekmelerde bulunan Optimize butonuna tıklayın. Ardından sağ menüde bulunan Browser Friendly'i seçerek Theme: ClearFeed (Turkish)'i seçin ve Save butonuna basın.
- Sağ tarafta bulunan menüden SmartFeed ve FeedFlare seçeneklerini aktifleştirin.
SmartFeed: Blogunuza veya site üzerinde tek bir beslemesini yayınlarken mümkün olan en geniş kitleye ulaşır. Ziyaretçilerinizin besleme okuyucu uygulaması ile uyumlu bir formatta (RSS veya Atom) yayınınızı diğer dillere çevirir.
FeedFlare: Abonelerinizin aşağıda listelenen hizmetler ile yayınlarınızı Site ve ya Feed üzerinden kolay bir şekilde e-mail,sosyal paylaşım sitelerinde paylaşma, etiketleme gibi hizmetler ile kolay bir şekilde başkalarıyla paylaşabilir.

blogger feedburner ayarları

Adım 7: Publicize ayarlarında ise abonelerinizi arttırmak için çeşitli öneri ve ipuçları bulunuyor. Bu kısımdan kişilerin beslemelerinize abone olmasını sağlamak için Email Subscritions, Yeni  yazılar yazdığınız da otomatik olarak popüler arama motorlarına haber vermek için PingShot, Beslemelerinize abone olan kişilerin sayısını görmek için FeedCount ve yeni konu açtığınızda Twitter gibi sosyal medya sayfalarına otomatik olarak tweet atmak için Socialize servisini seçin.

blogger feedburner ayarları
Headline Animator: Resimler üzerinde dönüşümlü olarak sitenizdeki konu başlıkları döndürmenize yarar.
BuzzBoost: Bir IFRAME kodu içerisinde beslemelerinizi başka siteler üzerinden göstermenize imkân sağlar. CSS kısmından da kendinize has tasarımınızı yapmanıza olanak sağlar.
Email Subscriptions: İnsanların beslemenize abone olmasını sağlayan sistemdir.
PingShot: Yeni bir giriş yaptığınızda bazı sunucuların bundan haberdar olmasını sağlayan sistemdir.
FeedCount: Sitenize eklediğiniz RSS beslemesine kaç kişinin abone olduğunu buradan takip edebilirsiniz.
Socialize: Beslemelerinizi Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerine bağlayarak, konu yazdığınızda otomatik olarak sosyal medya adresinizden tweet atar.
Creative Commons: RSS çıkışı içerisine telif hakları ve diğer yasal çözümleri eklemenize imkân verir. Bu sayede çalınma olaylarını aza indirebilirsiniz.
Chicklet Chooser: Sitenize eklemesini yapabileceğiniz düğmeler ve butonlar ile istatistik bilgileri için özel kutuları buradan alabilirsiniz.
Password Protector: RSS okumasını şifreleme yapabilirsiniz. Sadece sitenize üye olanların RSS bilgilerini görmesini isterseniz bu kısmı kullanabilirsiniz. Ama diğer ziyaretçiler üye olmadan göremeyecektir RSS bilgilerini.
NoIndex: Arama Motorları tarafından RSS bilgilerinizi okunmasını engelleyen seçenektir. Pek fazla tercih edilmez.

Blogger için FeedBurner kurulum ve ayarları bu kadardır. Takıldığınız bir yer olursa yorum bölümünden sorabilirsiniz.

Bu yazıyı beğendiğiniz mi? Paylaşın!

13 yorum:

  1. 1. adımda hatayla karşılaştım nasıl aşabilirim.

    YanıtlaSil
  2. Yayın özelliğini özet ve resim şeklinde nasıl ayarlıyabiliyoruz ?Blogger yönetici paneline takip ettiğimiz blogların son yazıları çıkıyor ya, orada yazı ve resim olarak görüntülenmesini istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Takip edilen favori bloglarındaki güncellemelerden bahsediyorsun sanırım. Okuma listene ekleyince zaten otomatik olarak orada yazı ve resim şeklinde çıkması lazım.

      Sanırım şu link işine yarayabilir. Okuma Listenize blog ekleme >>

      Sil
  3. Güzel paylaşım...

    YanıtlaSil
  4. The URL does not appear to reference a valid XML file. We encountered the following problem: Error on line 20: The entity name must immediately follow the '&' in the entity reference.
    bu uyarıyı alıyorum yardımcı olabilirmisiniz

    YanıtlaSil
  5. 1. adımda hata alıyorum yadımcı olabilirmisniz

    YanıtlaSil
  6. FeedFlare kısmını bir türlü aktifleştiremiyorum

    YanıtlaSil
  7. feedflare kısmı hata veriyor Bu hizmeti etkinleştirmek için en az bir Feedflare seçmelisiniz diyor hepsini tıklıyorum olmuyor birkaçını tıklıyorum olmuyor hiç bir türlü olmuyor

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel anlatmışsınız teşekkürler herşey iyi hoşda bu site türkçe olmuyormu 😃

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Translate ile siteyi çevirebilirsin knky (:

      Sil

Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa iletişim formunu kullanın.